Stap 5: gesprek met bank

Een startende zzp’er moet heel wat regelen met zijn bank. Aangeraden wordt om een zakelijke rekening te openen. Ook voor overleg over een passende financiering van zijn onderneming kan hij terecht bij de professionele adviseurs van een bank. Ook het betalingsverkeer en een aantal andere zaken kunnen bij de bank worden geregeld.

Het openen van een zakelijke rekening

Een startende zzp’er die zich heeft ingeschreven bij de Kamer van Koophandel kan een afspraak met de bank maken. Hij kan de bank vragen om een zakelijke rekening voor zijn bedrijf te openen. Door het openen van een zakelijke rekening wordt de zakelijke administratie van de zzp’er gescheiden van zijn privéadministratie. Zowel de zzp’er als zijn boekhoudeer hebben dan minder werk om de administratie van het bedrijf te verzorgen. Een ander voordeel van een zakelijke rekening is de professionele uitstraling. Er wordt dan zowel op het afschrift van de betaler als op het afschrift van de ontvanger een bedrijfsnaam vermeld.

Na inschrijving bij de Kamer van Koophandel is het hebben van een zakelijke rekening niet verplicht. Veel banken hebben echter in hun voorwaarden opgenomen dat men een privérekening niet mag gebruiken als een zakelijke rekening. Zzp’ers wordt aangeraden om de voorwaarden van hun bank te raadplegen. Ze weten dan of ze toch een zakelijke rekening moeten openen bij hun bank.

Een zakelijke rekening heeft doorgaans minder kosten dan baten. Een startende zzp’er moet voor zijn zakelijke rekening een bescheiden bedrag betalen. De bescheiden kosten van een zakelijke rekening, voor starters doorgaans tussen de € 3 en € 5 per maand, kunnen afgetrokken worden als bedrijfskosten. Een zakelijke rekening heeft ook baten. Bij een zzp’er zonder zakelijke rekening is een boekhouder meer tijd kwijt. Waarom? Omdat hij onderscheid moet maken tussen privébetalingen en zakelijke betalingen. Die extra tijd moet natuurlijk worden betaald. Daarom is het niet hebben van een zakelijke rekening duurder dan het wel hebben van een zakelijke rekening. Nog meer tijd besparen? Overweeg dan om de zakelijke rekening te koppelen aan een boekhoudprogramma. Dat scheelt zowel de zzp’er als zijn boekhouder veel tijd.

Financiering

Startende zzp’ers hebben vaak niet voldoende financiële middelen om een eigen bedrijf te starten. Ze kunnen dan contact opnemen met een bank. De professionele adviseurs van de bank kunnen hem adviseren. Samen met de zzp’er wordt er gezocht naar de bedrijfsfinanciering die het meest passend is.

Een zzp’er moet voor het aanvragen van een financiering bij de bank behoorlijk veel moeite doen. Banken willen graag zeker weten of men in staat is om de verstrekte lening terug te betalen. Doorgaans vraagt de bank naar een ondernemingsplan. In het ondernemingsplan zijn onder andere de te verwachten kosten en opbrengsten van het op  te richten bedrijf vermeld. De bank kan deze financiële prognose gebruiken om de kredietwaardigheid van de zzp’er te beoordelen.

Het regelen van betalingen

Startende zzp’ers willen vooral bezig zijn met hun bedrijf. Geld betalen en ontvangen moet eenvoudig zijn. Banken bieden startende zzp’ers daarom vaak een starterspakket aan. In dit pakket bestaat zit een betaalpas, een zakelijke rekening en zakelijke internetten. Met dit startpakket is het betallen en ontvangen van geld, dus het betalingsverkeer, doorgaans grotendeels gratis. Een startpakket kan doorgaans een beperkte tijd, bijvoorbeeld 6 maanden, worden gebruikt. Na afloop van die periode wordt er door de bank doorgaans een voordelig pakket voor ondernemers aangeboden.

Wellicht wil de startende zzp’er overal en zonder contant geld op zak kunnen betalen of bijvoorbeeld een auto kunnen huren. Dan moet hij bij de bank een zakelijke creditcard aanvragen.

Zzp’ers die een webwinkel willen beginnen kunnen bij hun bank regelen dat hun klanten gebruik kunnen maken van iDEAL.  Ze nemen bij de bank een abonnement op iDEAL. Voor klanten is IDEAL een veilige betaalmethode, want ze kunnen veilig online via hun eigen bank betalen. De zzp’er is, tegen betaling van abonnementskosten en een vast tarief per transactie, verzekerd van zijn betaling.

Een krediet op een zakelijke rekening

Een zzp’er die start met een bedrijf  moet er rekening mee houden dat hij de eerste maanden geen inkomsten heeft. De eerste opdrachten worden immers doorgaans pas aan het einde van de maand gefactureerd. Bovendien heeft de klant eer termijn van bijvoorbeeld 30 dagen om een rekening te betalen. Een zzp’er moet dus circa twee maanden wachten op zijn eerste geld. Niet iedere zzp’er heeft de financiële middelen om die periode zonder inkomsten te overbruggen. Om die periode te overbruggen kan de bank de zzp’er een krediet op zijn zakelijke rekening verstrekken. Uiteraard moet voor dit krediet rente worden betaald.

Zzp’ers en hun hypotheek

Zzp’ers hebben geen vast inkomen. Banken zijn daarom vaak niet bereid om zzp’ers een hypotheek te verstrekken. Ze vinden het verstrekken van een hypotheek een te groot risico. Ze vertrekken, op enkele uitzonderingen na, geen hypotheken aan startende zzp’ers. Zzp’ers die al drie jaar of langer een bedrijf hebben komen vaak wel in aanmerking voor een hypotheek. Door het laten zien van de jaarverslagen van de afgelopen drie jaar kunnen deze zzp’ers de bank zekerheid bieden.