Stap 1: Beginnen

Iemand wordt niet zomaar een succesvol zzp’er. Een goede voorbereiding is vereist. Een succesvolle zzp’er is begonnen met het zetten van een aantal stappen.

De eerste stap is het besluit om te starten als zzp’er. Welke overwegingen hebben geleid tot het besluit om te starten met een eigen onderneming? Dat is de eerste stap die een beginnende zzp’er moet zetten. Na het zetten van die stap moet hij ook besluiten of hij begint als fulltime zzp’er. Er is namelijk ook nog een andere mogelijkheid.

Leestijd van ongeveer 3 minuten

Startende zzp’ers kunnen ook een bedrijf starten naast hun betaalde baan of uitkering. Stap 1, het besluit om te starten als ondernemer bestaat dus eigenlijk uit twee stappen, namelijk de overwegingen om te starten als zzp’er en het besluit om te starten als fulltime of als parttime zzp’er.

1A. overwegingen om te starten als zzp’er

Waarom besluit iemand om een eigen bedrijf te beginnen? zzpers die een bedrijf starten noemen daarvoor diverse redenen:

  • Er is de behoefte aan een nieuwe uitdaging.
  • Er is altijd al het voornemen geweest om een eigen bedrijf te beginnen.
  • Het starten van een eigen onderneming omdat men niet meer voor een baas wil werken.
  • Na mijn ontslag kon ik geen werk meer vinden in loondienst. Daarom besloot ik om aan de slag te gaan als zelfstandige.
  • Voor jezelf beginnen omdat je beroep ook heel goed als zelfstandige kan worden uitgevoerd.
  • Als zelfstandige kan er meer verdiend worden dan in loondienst.
  • Het zelf kunnen bepalen hoeveel en wanneer er wordt gewerkt.
  • De werkgever neemt het initiatief. Werknemers worden gevraagd om te gaan werken als zelfstandige.

Vaak noemen gestarte zzp’ers dus positieve redenen om als zzp’er aan de slag te gaan. In 2018 besloten bijna 220.000 mensen om zzp’er te worden. Slechts een minderheid van minder dan 20 procent noemde negatieve redenen, zoals na een ontslag geen betaalde baan kunnen vinden of het door de werkgever verplicht worden om zzp’er te worden.

Slecht een klein deel van de mensen die besloten hebben om zzp’er te worden zijn ontevreden over hun werk. Van de ondernemers die gestart zijn vanuit positieve redenen is slechts 6 procent ontevreden. Ook het grootste deel van de ondernemers die gestart zijn vanuit negatieve redenen is  tevreden. Van deze ondernemers is circa 13 procent ontevreden over zijn werk.

Stap 1B: Part-time of full-time zzp’er?

Foto van een laptop en agenda.

Starten als parttime of als fulltime zzp’er? Een startende fulltime zzp’er is onzeker over zijn inkomsten. Heeft hij direct voldoende opdrachten om een voldoende inkomsten te creëren? Een parttime zzp’er heeft meer zekerheden. Hij is verzekerd van een bepaald inkomen.

Starten als parttime zzp’er

Natuurlijk is het mogelijk om parttime te beginnen als zzp’er. Een parttime zzp’er vult zijn inkomen als zzp’er aan met inkomsten uit zijn loon, zijn uitkering of zijn pensioen. Voor  circa 4 van de 10 zzp’ers is dit het geval. Niet iedere parttime zzp’er is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Meestal is  Inschrijving bij de Kamer van Koophandel niet verplicht. Er zijn zzp’ers die zich niet inschrijven omdat ze bijvoorbeeld bang zijn om hun uitkering te verliezen.

Ook zijn er zzp’ers die opzien tegen de na inschrijving bij de KvK verplichte financiële administratie. Parttime ondernemen zonder inschrijving bij de KvK is heel goed mogelijk. Klanten moeten wel op de hoogte zijn dat de parttime ondernemer niet ingeschreven is bij de KvK. Zzp’ers die niet ingeschreven zijn bij de KvK moeten hun inkomsten bij de Belastingdienst opgeven als ‘overige inkomsten’.

Een parttime zzp’er die zakelijke klanten wil verwerven moet zich inschrijven bij de KvK. Waarom? Bedrijven zien dan dat ze te maken hebben met een onderneming. Dat maakt een professionele indruk. Een bij de Kamer van Koophandel ingeschreven parttime zzp’er kan wellicht in aanmerking komen voor allerlei fiscaal voordelige regelingen: kleineondernemingsregeling, startersaftrek en zelfstandigenaftrek. Een eenmaal ingeschreven parttime kan ook een BTW nummer aanvragen. Met dit BTW nummer kan eerder betaalde BTW worden teruggevraagd.

Inschrijving bij de KvK heeft ook nadelen. Bij inschrijving moet er 50 euro inschrijfgeld worden betaald. Bovendien is er de door de Belastingdienst opgelegde verplichting om een controleerbare en deugdelijke BTW administratie bij te houden.

Starten als fulltime zzp’er

Een zzp’er kan ook besluiten om direct te starten als fulltime zzp’er. Bedenk dat daar wel risico’s aan zijn verbonden. Zo verliest een fulltime zzp’er de zekerheid van een vast inkomen. Ook kan er  bij ziekte of werkloosheid geen beroep meer worden gedaan op bepaalde sociale voorzieningen, zoals de werkeloosheidswet en de ziektewet. Bovendien moet een fulltime zzp’er vaak bepaalde investeringen doen, zoals de huur van een bedrijfspand en het aanschaffen van een bedrijfsauto.

Die investeringen kunnen vaak niet betaald worden met eigen geld. Een startende fulltime zzp’er zal dus vaak moeten zorgen voor financiering van zijn onderneming door bijvoorbeeld de bank.

Starten als fulltime zzp’er heeft ook diverse voordelen. Zo kom je eerder in aanmerking voor gunstige fiscale regelingen, zoals de startersaftrek en zelfstandigenaftrek. Bovendien heb je vrijheid in het bepalen van je werkuren. Ook verdient een succesvolle fulltime zzp’er meestal meer dan in loondienst. Een voordeel is ook dat iemand die fulltime met zijn bedrijf bezig is bij zijn opdrachtgevers een professionelere indruk maakt.