Zzp’er worden

zzp'er worden
  • Auteur:

    Mabelle Abraham (MSc) houdt trends en ontwikkelingen op de financiële markt in de gaten om zo nieuwe kansen te identificeren en hier strategisch op in te spelen. Met haar ruime expertise en specialistische vaardigheden analyseert en beoordeelt ze al 2 jaar lang financiële producten. Daarnaast heeft zij haar Master behaald in Communication Science aan de Universiteit Twente.

  • Laatst bijgewerkt: 26 februari 2024
  • Leestijd: 14 minuten

Wil je zzp’er (zelfstandige zonder personeel) worden? Dan moeten er een aantal zaken worden geregeld en moet je met verschillende zaken rekening houden. Een zzp’er die een goede start wil maken, moet goed voorbereid zijn. Onderstaand stappenplan helpt je op weg bij het worden van een succesvol zzp’er.

Zzp’er worden: het ultieme stappenplan voor een succesvolle start

  1. Overwegen om aan de slag te gaan als zzp’er
  2. Marktonderzoek doen
  3. Ondernemingsplan schrijven
  4. Rechtsvorm kiezen
  5. De financiering regelen
  6. Inschrijven bij de Kamer van Koophandel
  7. Belastingdienst en het betalen van belasting
  8. Administratie opzetten
  9. Verzekeringen afsluiten
  10. Pensioen opbouwen
  11. Een goede online zichtbaarheid opbouwen

In 11 stappen zzp’er worden

In Nederland zijn meer dan een miljoen zzp’ers actief. Zzp’ers werken ieder voor zich en sluiten contracten af met verschillende opdrachtgevers. Zij hebben dus geen personeel in dienst. Maar hoe wordt je zzp’er? De weg naar een succesvolle onderneming moet stapsgewijs worden afgelegd. Dit uitgebreide stappenplan maakt duidelijk dat er bij het starten als zzp’er veel komt kijken. Het is daarom van belang dat startende ondernemers de onderstaande stappen in de aangegeven volgorde doorlopen. Soms kunnen stappen gelijktijdig worden gezet. Na het doorlopen van de 11 stappen van het onderstaande plan is een succesvolle start van een nieuwe onderneming gegarandeerd. 

Overwegen om aan de slag te gaan als zzp’er

Je kan om verschillende redenen overwegen om aan de slag te gaan als zzp’er.

Zzp’er worden naast vaste baan

Aan de slag gaan als zzp’er kan fulltime, maar ook naast een andere baan. Het starten als zelfstandige naast een andere baan heeft een aantal voordelen: rustig kunnen bekijken of het ondernemen lukt, de zekerheid hebben van een inkomen en het kunnen profiteren van regelingen voor mensen in loondienst, zoals doorbetaling bij ziekte en tijdens de vakantie.

Marktonderzoek doen

Wie wil beginnen als zzp’er moet de markt verkennen. Welk product of welke dienst wil je aanbieden? Zitten klanten op dit product of deze dienst te wachten? Wat verwachten klanten van jou ? Door marktonderzoek te doen, kom je te weten of er behoefte is aan je product of dienst.

Ondernemingsplan schrijven

Marktonderzoek uitvoeren

In een ondernemingsplan staat wat je wil gaan doen en hoe je dat wil gaan doen. In dit plan wordt uitgelegd waarom de onderneming een succes wordt. Naast dat je vertelt wat je wil gaan doen, breng je ook je sterke en zwakke punten in kaart. Wie een goed ondernemingsplan maakt, of laat maken, heeft goed nagedacht over het ondernemerschap. De bank is met een goed ondernemingsplan eerder bereid om de nieuwe onderneming te financieren.

Rechtsvorm kiezen

Een rechtsvorm heeft zowel gevolgen voor de aansprakelijkheid als voor de fiscus. Natuurlijk moet de gekozen rechtsvorm passen bij de situatie van de zzp’er. Je moet je als startende zzp’er daarom verdiepen in de verschillende rechtsvormen.

Eenmanszaak

De meeste zzp’ers kiezen voor een eenmanszaak. Deze rechtsvorm is namelijk makkelijk en snel op te richten. Daarnaast biedt het in het begin meestal meer belastingvoordeel dan bij bijvoorbeeld een bv. Wanneer je voor een eenmanszaak kiest, ben je wel met je privévermogen aansprakelijk voor alle mogelijke schulden. Dat kan risicovol zijn in onzekere tijden.

Vennootschap onder firma

Wanneer je met andere ondernemers een bedrijf wil starten, kan je kiezen voor een vennootschap onder firma (vof). Alle vennoten brengen iets in de vof. Een minimumkapitaal is hierbij niet nodig.

Besloten vennootschap

Een besloten vennootschap kan je alleen of samen met anderen oprichten. Een belangrijk kenmerk van een bv is dat het een rechtspersoon is. Dit betekent dat een bv als ware de ondernemer is. De zelfstandige is als directeur of directeur-grootaandeelhouder (dga) in loondienst van zijn eigen bv. Het kapitaal van een bv is dan ook verdeeld in aandelen. Met een bv als rechtsvorm loop je privé weinig risico voor de schulden van je bedrijf.

Naamloze vennootschap

BV oprichten

Een naamloze vennootschap (nv) is ook een vennootschap waarvan het kapitaal is verdeeld in aandelen. Naast dat een nv aandelen op naam kent, heeft het ook aandelen die vrij verhandelbaar zijn op de beurs. Bij een bv daarentegen kan je aandelen op naam alleen via de notaris overdragen. Voor een bv geldt vrijwel geen minimale waarde voor het aandelenkapitaal dat je moet uitgeven. Bij een nv is er een minimumbedrag van € 45.000.

De financiering regelen

Je hebt als startende ondernemer meestal financiering nodig. Banken zijn wellicht bereid om een nieuwe onderneming te financieren. Doorgaans vragen de banken aan de zzp’er om een ondernemingsplan te laten zien. Banken willen namelijk kunnen beoordelen of de nieuwe onderneming kansrijk in de markt is. Banken kunnen diverse vormen van financiering verstrekken. Ook kan er bij een bank een zakelijke rekening worden geopend.

Inschrijven bij de Kamer van Koophandel

Een echte ondernemer is iemand die goederen en diensten levert en die als doel heeft om winst te maken. Je moet als zzp’er eerst nagaan of je een echter ondernemer bent. Zo ja, ben je verplicht om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Door middel van een afspraak met de KvK, die je via de website kan maken, kan je je bedrijf inschrijven. De Belastingdienst kan jou na de aanmelding bij de KvK opnemen in de btw-administratie. Je ontvangt dan een btw-identificatienummer en een omzetbelastingnummer.

De Belastingdienst en het betalen van belasting

Iedere zzp’er krijgt hoe dan ook te maken met de Belastingdienst. Ook moet iedere ondernemer die ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel btw-aangifte doen. Wanneer je ook ondernemer voor de inkomstenbelasting bent, moet je daarnaast inkomstenbelasting betalen. Tevens is het handig dat je weet voor welke aftrekposten je in aanmerking komt. Door te profiteren van bepaalde aftrekposten, zoals bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek, hoef je minder belasting te betalen.

Administratie opzetten

Je bent als zelfstandig ondernemer verplicht om periodiek btw-aangifte en jaarlijks aangifte inkomstenbelasting te doen. Een goede administratie, met alle gegevens over de onderneming, is dus noodzakelijk. Administratie geeft inzicht over hoe het bedrijf ervoor staat en is wettelijk verplicht. Zo moeten bijvoorbeeld facturen en offertes aan verschillende eisen voldoen. Een niet volledige administratie of foutieve administratie kan leiden tot boetes.

Veel zzp’ers vinden het bijhouden van de administratie geen aangename klus. Dat kan de reden zijn om de administratie te laten doen door een boekhouder of accountant. Zzp’ers hebben niet de verplichting om hun boekhouding uit te besteden. Je kan het ook zelf doen. Wanneer je ervoor kiest om de boekhouding zelf te doen, kan er gebruik worden gemaakt van een online boekhoudprogramma. Met een online boekhoudprogramma voor zzp’ers kan je zonder boekhoudkennis gemakkelijk de boekhouding doen.

Verzekeringen afsluiten

Bedenk dat ook een zzp’er een ongeluk kan krijgen, tijdelijk geen kan werk hebben of ziek kan worden. De financiële gevolgen kunnen groot zijn. Daarom moet je je tegen bepaalde risico’s verzekeren. Het is belangrijk om te weten welke zakelijke verzekeringen er zijn. Zzp’ers kunnen bijvoorbeeld een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, een zakelijke rechtsbijstandverzekering of een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten. 

Pensioen opbouwen

Afbeelding pensioen opbouw

Iemand die in loondienst werkt, bouwt doorgaans een pensioen op. Omdat je als zzp’er eigen baas bent, moet je dit zelf regelen. Het is daarom verstandig dat je je verdiept in de verschillende mogelijkheden om een pensioen op te bouwen. Een zelfstandige die voorheen in loondienst heeft gewerkt, kan soms zijn oude pensioenregeling bij zijn voormalig werkgever nog voortzetten. Er zijn ook nog andere mogelijkheden om als zzp’er een pensioen op te bouwen. 

Lijfrente

Een zzp’er is aangewezen op de derde pijler van het pensioenstelsel, ook wel lijfrente genoemd. Bij een lijfrente wordt gespaard voor een kapitaal dat je, als je stopt met je bedrijf, in termijnen laat uitbetalen. Lijfrente opbouwen kan via een verzekeraar, bank of een beleggingsinstelling. De inleg op een lijfrenterekening is fiscaal aftrekbaar.

Sparen of beleggen

Je kan er ook voor kiezen om zelf vermogen op te bouwen. Dit kan je doen door middel van sparen en beleggen. Daarvoor is wel kennis van beleggen nodig. Het voordeel hiervan is dat je op elk moment aan je geld kan komen. Een nadeel daarentegen is dat dit fiscaal veel minder aantrekkelijk is. Je legt namelijk een deel van je netto-inkomen in. Over je vermogen betaal je mogelijk belasting.

Hypotheek aflossen

De hypotheek aflossen is ook nog een optie. Het voordeel daarvan is dat je na pensionering lagere woonlasten hebt. Maar deze optie kent ook een paar nadelen. Je lost namelijk van je netto-inkomen af. Daarnaast heb je minder hypotheekrenteaftrek. Dit maakt aflossen financieel minder aantrekkelijk. Je moet je ook realiseren dat het erg risicovol is wanneer het aflossen van het huis het enige is wat je doet voor je pensioen en je volledige pensioeninvestering in één stuk vastgoed zit.

Bedrijf verkopen

Wanneer een zzp’er ervoor kiest om te stoppen met zijn bedrijf, kan hij de stakingswinst omzetten in een lijfrente. Omdat je deze omzet in een lijfrente, stel je de belasting over de stakingswinst uit. Het lijfrentekapitaal kan je later gebruiken voor je pensioen. Hier zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Dit moet je bespreken met jouw adviseur.

Een goede online zichtbaarheid opbouwen

Het is belangrijk dat een zzp’er ook online succesvol is. Mogelijke klanten zoeken immers vaak op het internet. Je moet dan ook gevonden kunnen worden door potentiële klanten. Er zijn een aantal zaken die daarbij belangrijk zijn, bijvoorbeeld het gebruiken van de bedrijfsnaam als domeinnaam en het hebben van een zakelijk internetadres. Daarnaast is het ook belangrijk dat de website hoog in de zoekmachine komt, ook wel zoekmachine optimalisatie (SEO) genoemd. Je kan je website inrichten op basis van een zoekwoordenonderzoek. Door de zoekwoorden te verwerken in teksten op de website, zal de website hoger in de zoekmachine komen te staan.

Veelgestelde vragen

Hoe word ik een zzp’er?

Er bestaat geen gebruiksaanwijzing om zzp’er te worden, maar dankzij dit stappenplan kom je als beginnende zzp’er een heel eind op weg. Voordat je wil gaan ondernemen, moet je je eerst afvragen of je dit wel echt wil en of je het fulltime of parttime wil gaan doen. Het starten van een onderneming begint bij een goed idee. Daarvoor is marktonderzoek nodig. Welk product of welke dienst wil je aanbieden? Zitten klanten wel op dit product of deze dienst te wachten? Deze vragen moet je onderzoeken. Vervolgens is het belangrijk dat je een ondernemingsplan opstelt. In een ondernemingsplan staat wat je wil gaan doen en hoe je dat gaat doen. Daarin staat ook het financieel plan voor de onderneming. Dit is een erg belangrijk onderdeel voor de bank wanneer je financiering nodig hebt. Verdere stappen die een beginnende zzp’er moet doorlopen zijn:
1. Rechtsvorm kiezen
2. De financiering regelen
3. Inschrijven bij de Kamer van Koophandel
4. Belastingdienst en het betalen van belasting
5. Administratie opzetten
6. Verzekeringen afsluiten
7. Pensioen opbouwen
8. Een goede online zichtbaarheid opbouwen

Wat is het salaris van een zzp’er?

Het salaris verschilt per zzp’er. Dit komt omdat niet alle zelfstandigen dezelfde kosten en aantal opdrachten hebben. Daarnaast hanteert niet elke zelfstandige hetzelfde uurtarief. Een geschikt tarief vinden is erg belangrijk. Het bepaalt het salaris, maar nog belangrijker: of klanten bereid zijn om die prijs te betalen voor het product of de dienst.

Kan ik zzp’er worden naast mijn vaste baan?

Zzp’er worden naast een vaste baan is mogelijk. Er zijn verschillende redenen om parttime zzp’er te worden naast een andere baan. Dit heeft zelfs een aantal voordelen. Zo kan je rustig bekijken of het ondernemen wat voor jou is en heb je zekerheid van een inkomen. Daarnaast kan je profiteren van regelingen voor mensen in loondienst, zoals doorbetaling bij ziekte en tijdens de vakantie.

Kan ik zomaar zzp’er worden?

In principe kan iedereen zzp’er worden. Maar niet iedereen is voor het ondernemerschap geschikt. Daar zijn wel wat ondernemersvaardigheden voor nodig. Op de website van de Kamer van Koophandel kan je een ondernemerstest doen. Zo kan je zien of je geschikt bent om zelfstandige te worden.